Mjäll och schampo som får bort mjälleksem

Mjäll är en mycket besvärande och vanlig åkomman. Mjäll drabbar många och är ett utbrett problem över hela jordklotet. I Sverige uppskattas det att ca 20% av befolkningen eller ca 2 miljoner människor har regelbunda problem med mjäll. Mjäll är med få undantag en helt ofarlig åkomma, men upplevs ofta som stora problem för självkänsla och välbefinnande. Problemen upplevs som särskilt störande i sociala sammanhang. Ta bort mjäll är oftast mer nödvändigt för ökning av välbefinnade eller självkänsla än hälsoskäl.

Vad är mjäll och varför drabbas vissa? Mjäll kan även kallas för skorv, eller på latin Pityriasis capitis. När man drabbas av mjäll beror det på överdriven utsöndring av döda hudceller från hårbotten. Huden i hårbotten förnyas ständigt och de döda överblivna hudcellerna lossnar och stöts ut. De hudceller som lossnar är vanligen mycket små, oftast osynliga torra vita fjäll. När hudflagorna är större än knappnålshuvuden och syns tydligt kallas det för mjäll. Mjäll kan vara torra eller feta. De torra fjällen brukar lossna lätt och är synliga på kläder med mera, medan de feta hudflagorna riskerar att fastna i hårbotten och skapa en obehaglig skorpa. Det kan i ovanliga fall förekomma rodnad och irritation i samband med stor mängd fjällning. Den bakomliggande orsaken till att mjäll utbryter är oftast en av tre orsaker, naturlig förekommande svamp på huden, eksem eller psoriasis. Den mest förekommande orsaken att få problem med mjäll är en naturligt förekommande jästsvamp i huden som heter Malassezi Globosa. Denna svamp livnär sig på talg och hudrester. Under vissa omständigheter kan en biprodukt som svampen producerar orsaka en inflammatorisk reaktion som påskyndar och ökar mängden utsöndring av döda hudceller. Mjäll orsakad av svamp räknas som besvärande, den är inte förknippad med någon hälsorisk. De andra vanliga orsakerna som innan nämnts är psoriasis och eksem. Eksem kan beskrivas som när en ovanligt stor mängd svamporsakad mjäll bildar struktuer som liknar skorpor. När dessa problem är som värst kallas detta för mjälleksem eller kallas hos läkare för seborroemiskt eksem. Seboroemiskt eksem har tyvärr en obehaglig benägnehet att sprida sig till ansiktet, vanliga områden som drabbas är överläppen, runt näsvingar samt runt ögonbrynen. De som löper störst risk att drabbas av mjällexsem är småbarn mellan 2-3 år gamla och personer över 20 år. I åldrarna mellan finns det nästan ingen risk att drabbas av mjälleksem. Det finns hudsjukdomar som kan ge upphov till mjäll, två av dem är atopiskt eksem och psoriasis. Atopiskt eksem kan beskrivas som en kliande inflammatorisk hudsjukdom, den har ibland liknade symptom som mjälleksem men den största skillnaden är den svåra klåda som är förknippad med sjukdomen. Andra sällsynta orsaker till uppkomst av mjäll är allergiska reaktioner mot diverse hårvårds produkter samt att en del hårvårds produkter efterlämmnar rester som kan förväxlas med mjäll. Under vissa omständigheter kan mjäll förväxlas med torkat schampo som inte har sköljts bort helt.

Effektiva och billiga behandlingar mot mjäll. Den mest använda behandlingen är mjällschampo. Det är en billig behandling som är lätt att få tag på samt är ofta framgångsrik. Mjällschampo bör användas varje dag fram till problemen är under kontroll, och därefter gradvis minska användningen. Om ett mjällschampo inte fungerar är det bara att testa med ett annat schampo. Alla mjällschampon innehåller inte samma aktiva ingredienser. Frekevent använda aktiva ingrediser är Zinkpyrition, Tjär-baserde dom stenkolstjära, Selensulfid, Salicylsyra, Ketokonazol. När mjällschampo inte fungerar finns det receptbelagda läkemedel som är starkare och effektivare mot alla typer av besvär mot mjäll. De flesta är baserde på kortison och milda, vid låga doser och måttlig användning är de relativt fria från biverkningar. Exempel på vanliga preparat är Daktacort, Betnovat och Elocon.

13 Jul 2013