Att lyckas med studierna

Det finns idag alldeles för många som underpresterar i skolan. Anledningen till att man underpresterar beror på oftast på dålig motivation eller taskig studieteknik. Om man skapar sig en motivation till att prestera bra i skolan, samtidigt som man lär sig en effektiv studieteknik, så är man på helt rätt väg att lyckas med studierna.

Om man inte har någon motivation till skolan så blir ingenting gjort. Man struntar i att göra läxorna och skriver ihop slarviga inlämningar kvällen före deadline. Motivation är det största nyckelfaktorn för att lyckas med skolarbetet. För att motivera sig gäller det att ställa sig frågan "Varför gör jag detta?". Svaret kan antingen liggar nära till hands eller ha ett längre tidsperspektiv. Kom på vad som motiverar dig! Vill du komma in på en specifik gymnasieskola? Vill du kunna prata spanska för att efter gymnasiet flytta till Sydamerika? Finns det någon högskoleutbildning som du vill läsa? Steg 1 för att lyckas med studierna är att hitta sin inre motivation, varför man pluggar.

En dålig studieteknik gör hela skolgången betydligt jobbigare än vad det behöver vara. Ett inte helt ovanligt scenario är att elever känner att de pluggar mycket men att det inte ger något resultat. Problemet ligger till största sannolikhet här i att man pluggar på fel sätt. Det vanligaste problemet ligger i planeringen. För att lyckas med studierna är den grundläggande studietekniska faktorn att alltid ha koll. Ju bättre koll man har desto lättare kommer skolgången att bli. Ha koll på när ni har prov, deadlines för arbeten, vilka läxor ni har, var ni befinner er just nu i de olika kurserna. Använd en kalender flitigt och skriv upp allting som rör skolan. Skriv även in privat saker som tar upp din tid. Planera också in när du ska plugga. Genom att alltid ha koll blir det mycket lättare att planera in när man ska göra olika uppgifter. Skolgången blir mer strukturerad och resultaten kommer bli högre.

Att motivera sig själv att sig tid till studierna är ofta lättare sagt än gjort. Man kan testa att gå ihop några kompisar och sätta upp gemensamma mål och på så sätt motivera varandra. Studie-intensiven AB är ett företag som erbjuder privatundervisning. Professionell hjälp med studierna kan vara det som ger dig den lilla extra knuffen så att du verkligen lyckas med studierna.

14 Feb 2012