Att välja rätt kabinväska

KabinväskaAtt ha med sig en kabinväska för att ta sin packning i istället för den stora resväskan är ett självklart val för många som inte ska vara borta så länge. Men det finns mängder att välja mellan. Prismässigt är det stor skillnad och det speglar sig också i kvalitén. Så vad bör man tänka på i val av väska?

  1. Hjulen

Det finns kabinväskor med två singelhjul eller två dubbelhjul. Dubbelhjulen skapar betydligt bättre stabilitet och är även lättare att köra på grus, snö och annat svårare underlag. Ska man bara ha den på flygplatsen och till och från bilen/taxin så spelar det kanske inte så stor roll men hur vet man idag var man kommer använda sin väska i framtiden?

  1. Handtaget

En kabinväska har alltid ett teleskophandtag. Det är en av de sakerna som karakteriserar väskan. Men det är även en av de punkterna där dyra och billiga väskor skiljer sig åt. Det är viktigt att handtaget är relativt grova och framförallt riktigt stabila. Dessutom bör det inte glappa i fästet mot väskan eller i sig själv. Det låter självklart men ta en billig väska och känn på handtaget så förstår du rätt snart att kvalitén avspeglar sig i priset.

  1. Inredningen

Här finns det inte något generellt att säga då varje individs behov styr hur kabinväskans inredning bör se ut. En del vill bara ha ett stort fack med spännremmar som spänner över kläderna för att hålla de på plats medan andra söker små fack för att kunna fördela upp sin packning på ett sätt som gör att man snabbt kan hitta det man söker.

  1. Säkra märken är säkra kort

Ett av de största och mest betrodda märkena inom resväskor är Samsonite. De har specialiserat sig på detta område vilket också märks när man jämför dem mot andra. Men smakar det så kostar det. Tänk över ditt behov . Ska du resa mycket så kan det vara värt att satsa på säkra kort. Ska du bara ha den ibland – titta på billigare alternativ.

  1. Lås

Det är visserligen ett lås på de flesta kabinväskor men att kalla det lås är nästan fel. De är lätta att dyrka upp och håller mest den klåfingrige ”tillfällighetstjuven” borta. De lås som är vanligast är s.k. TES-lås vilket betyder att tullen kan öppna låset med deras egen nyckel om de skulle ha behov av det. Det är en stor fördel eftersom de annars kan skada väskan om de anser att de har behov av att få upp den.

7 May 2014