Canvas – ett slitstarkt material

CanvasCanvas är ett vävt tygmaterial som är känt för att vara oerhört slitstarkt. Oftast görs canvas (ibland skrivs det som kanvas på svenska) av ull eller lin, även om det förr i tiden ofta skapades av hampa. Eftersom materialet är så pass uthålligt används det bland annat för att skapa segel, markiser och ryggsäckar – det säger ju en hel del om hur starkt det är!

Själva ordet kommer från 1200-talets gammelfranska, från ordet canevas. Detta ord härstammar förmodligen från latinets cannapaceus, som betyder ”gjort från hampa”. Materialet har alltså funnits sedan en lång tid tillbaka.

Nuförtiden så associeras dock canvas kanske först och främst med oljemålning, med tavlor. Canvasduken blev nämligen det primära materialet för oljemålning från och med ca 1400-talet eller 1500-talet och framåt. Då spenderade dock konstnärerna oerhört mycket tid på att förbereda duken, bland annat genom att måla den vit och skrapa den ren för att bli av med ojämnheter. Detta var en väldigt tidskrävande process som kunde ta flera månader eller ännu längre tid!

Numera behöver man dock inte spendera så pass mycket tid bara för att få ens canvasduk ren, modern teknologi har avsevärt snabbat upp denna process. Canvas förblir dock fortfarande ett starkt och mångsidigt material som används inom konst och en rad andra områden.

22 Oct 2013