Den enorma linsmarknaden

kontaktlinsMarknaden för kontaktlinser har vuxit sig riktigt enorm – och det är ingen överraskning om man ser till att uppskattningsvis 3.5 – 5.3 miljarder är i behov av synkorrigering sett till en befolkning om 6.1 – 7.5 miljarder – dessa siffror kommer från studien Contact Lens Spectrum som uppskattar att 49% av befolkningen hade synfel år 2000, medan 60% kommer ha någon form av synfel år 2020.

Kontaktlinser är ett ypperligt alternativ till den som av en eller annan anledning inte önskar bära glasögon eller ägna sig åt dyra och ibland riskfyllda ögonoperationer för att korrigera sitt synfel. Ofta väljer man linser av estetiska skäl – man anser helt enkelt inte att glasögon passar en. Dessutom blir glasögon lätt en väldigt dyr affär för den som är glömsk...

Hur som helst, med så pass många potentiella kunder är det klart att linshandeln är stor. Uppskattningsvis kommer linser inhandlas för nästan 12 miljarder dollar år 2015!

De flesta i Sverige köper nog numera sina linser på nätet, där det är väldigt enkelt att hitta billiga linser på nätet. Detta gör dock inte optikernas roll oviktig – innan man börjar använda linser för första gången är det rekommenderat att avlägga ett besök hos sin optiker för att hitta passande linser.

24 Aug 2013