En enkel hjärtstartare är fortfarande en livräddare

hjärtstartareÄven om man alltid vill ha det allra bästa för alla viktiga personer i sitt liv så är verkligheten sådan att man trots allt behöver tänka på ekonomin. Detta blir särskilt knepigt när det kommer hjärtstartare då man vill ge sig själv och dem omkring sig den bästa möjligheten att överleva vid ett hjärtstopp. Men det finns olika sätt att tänka kring priser och hjärtstartare utan att behöva tumma på kvalitén till den grad att man riskerar sin egen eller andras hälsa.

Det smidigaste sättet att hålla nere den månatliga kostnaden är att hyra en defibrillator. Genom att betala en gång i månaden slipper man investeringskostnaden och man kan ha en maskin tillgänglig på nolltid. Även när man hyr finns det apparater i olika prisklasser men eftersom kostnaden är relativt låg bör man kunna unna dem omkring sig en pålitlig maskin.

Oavsett vilken modell man har råd med eller fastnar för ska man veta att en defibrillator i ens omgivning kommer rädda liv i större utsträckning än om det inte fanns någon. Det är helt enkelt ett faktum. Därför ska man inte ha skuldkänslor eller betänkligheter över att välja en enklare modell om ekonomin inte tillåter något annat.

En enklare hjärtstartare kommer förmodligen inte ha en röst som leder användaren av maskinen utan man får förlita sig på dem skriva instruktionerna. Om man väljer en sådan apparat på exempelvis en arbetsplats är det viktigt att med jämna mellanrum ha övningar med maskinen. Det är till gagn för alla att kollegorna kan bidra med att läsa instruktionerna och ropa ut dem om någon skulle drabbas av hjärtstillestånd. Det är även viktigt att alla förstår att ingen blir hjälpt av att alla skriker samtidigt. Det räcker att en som är närvarande bistår och de andra fyller andra funktioner i den krissituation det innebär att någon blir akut hjärtsjuk.

15 Sep 2013