Fakturering på nätet

Tummen upp för fakturering online!Under senare år har fakturering på nätet blivit en stor tjänst som omsätter många miljoner varje år. Men varför? Är det verkligen enklare och bättre att fakturera med en onlinetjänst istället för att sköta allt själv på sin egen dator? Trots allt kostar faktureringsprogram pengar, så vad finns det för fördelar med fakturering online egentligen?

En stor fördel med att fakturera på nätet är att det ökar datasäkerheten. Detta kanske låter motsägelsefullt, men om man tänker efter förstår man att det stämmer. Nästan alla faktureringstjänster (och alla seriösa faktureringstjänster) är på säkra servrar med backuprutiner som skyddar mot eventuella fel och problem. Hur ser det ut på din personliga dator som du använder? Förmodligen har du ingen vidare backup eller säkerhet – dessutom är det mer saker som kan gå fel. En faktureringstjänst på nätet kan inte bli stulen, men om du får inbrott på kontoret är det mycket möjligt att din dator blir stulen – och all information om din fakturering tillsammans med den.

En annan fördel är att du kan komma åt dina fakturor oavsett var du befinner dig – du behöver inte ha tillgång till en konkret dator för att skriva ut en faktura, markera en faktura som betald eller kontrollera kunduppgifter. Du kan t.ex. sätta dig på ett fik med din laptop, långsamt dricka kaffe och skicka ut dina fakturor. Du kanske befinner dig på tjänsteresa när du får ett samtal från en samarbetspartner som har fakturafrågor – om du fakturerar på nätet slipper du svara ”ok, ok, jag tar hand om det när jag är tillbaka om tre dagar, kan tyvärr inte komma åt fakturan nu”, du kan svara ”ok, ok, jag kollar upp det om en halvtimme och återkommer till dig” – visst är alternativ två mycket bättre?

Sedan kan också faktureringsprogram på nätet ofta hålla nere priserna – de slipper ju ha ett lager med cd-romskivor och personal som administrerar utskick av varor. Eftersom allt sker på nätet hålls kostnaderna nere, såväl för lagerhållning som personalkostnader.

Det finns alltså en rad argument för att sköta sin fakturering online istället för lokalt – kan ju vara läge att ha detta i åtanke när det kommer till val av faktureringstjänst!

21 Aug 2012