Framhäv motivet på olika sätt

PassepartoutEftersom nästan alla har med sig sina smarta telefoner överallt är det lätt att snabbt ta en ögonblicksbild för att skapa ett minne för framtiden. Hundratals bilder kan knäppas utan att det blir någon kostnad och därefter kan man välja ut den bild man vill att ska förevigas genom att man sätter upp den på väggen. Att framkalla är enkelt och sker lättast online men sedan kommer man till frågan om hur man ska framhäva motivet. Det finns nämligen en rad olika alternativ.

Ram

En klassisk tavelram kostar inte många tior. De går att köpa på Clas Ohlson likväl som på Jula eller hobbyaffärer. I alla fall så länge som man kan tänka sig en enkel träram utan några större förändringar som gör dem mer exklusiva. Ska man däremot rama in familjefotot behöver man gå ett steg till. Många fotoaffärer har större ramar och dessa går även att hitta hos fotografer. En fördel att köpa ramen hos en fotograf är att de kan ha en tanke till ram redan när familjefotot tas.

Passepartout

Ett enklare och billigare sätt att rama in sitt foto är att använda sig av en passepartout. Det är en ram av syrafri papp som ramar in motivet effektfullt. I likhet med vanliga ramar finns dessa i olika storlekar och breddar. Däremot passar det inte lika bra att ha denna sorts av inramning i de fall som man ska ha en mycket stor bild eller om bildmotivet är mäktigt och bör ha en guldram eller annat som verkligen visar des storhet. Vill du köpa en passepartout kan du hitta det på http://passepartout.se/

Inramning av andra bilder

Att göra fotoväggar eller stora fotocollage är även det ett sätt att rama in sina foton. Detta utan någon synlig ram. Genom att placera ett tiotal bilder i en kvadrat eller rektangel på väggen skapas en osynlig inramning av fotoväggen. Huvudsaken är att de fyra bilderna som sitter längst ut till höger/vänster och uppe/nere sitter i en tydlig linje.

2 Jul 2014