Hellre kontaktlinser är glasögon

Både kontaktlinser och glasögon är populära synkorrigeringsmedel som gör att personer med synfel kan se skarpt i de flesta situationer. Vilka tillfällen som passar bäst till respektive metod är överlag varierande efter situationens natur och vad personen i fråga gillar, men i vissa situationer där det är nödvändigt att kunna se bra kan man enkelt konstatera att kontaktlinser är ett smidigare alternativ än glasögon. Exempel på dessa kan vara:

- När man tränar. Nästan oavsett vilken träningsform man håller på med är det tämligen opraktiskt att behöva bära glasögon. Ett exempel är bollsporter: en hård fotboll, basketboll eller tennisboll på näsan och sedan är glasögonen i spillror. Ett annat exempel är simning: att behöva dyka efter ett par tappade glasögon på botten av den djupaste bassängen är inte så roligt, men inte heller att vara halvblind och riskera att simma rakt in i väggen. När man joggar hoppar glasögonen upp och ner på näsan och när man klättrar har man inte direkt händerna fria att rätta till brillorna med. Behöver vi säga mer...?

- När man skall klä ut sig. Har Hulken glasögon? Nej. Har pirater glasögon? Nej. Har vampyrer glasögon? Sannerligen inte. Däremot har kan hulken ha gröna ögon och vampyrer röda ögon, vilket går utmärkt att åstadkomma med hjälp av färgade linser med eller utan styrka. Köper du linser eller billige fargelinser på nett slipper du förstöra trovärdigheten hos den karaktär du föreställer.

- När det är soligt ute. Då vill man förstås ha solglasögon på dig, vanligtvis ett par hippa bågar som är inne för säsongen. Om man har glasögon måste man då antingen kompromissa och skaffa ett par solglasögon-clips att sätta fast över sina befintliga glas eller bära de schyssta solbrillorna utanpå de vanliga glasögonen - vilket inte är vare sig bekvämt eller hippt. Med kontaktlinser kan du enkelt ta på och av dig solglasögonen hur du vill utan att behöva tänka på att synen blir lidande.

- När du kör bil. Periferiseende i ett par glasögon är mycket dåligt, medan ett par kontaktlinser korrigerar hela synfältet och gör att man kan se skarpt även åt sidorna.

- När du åker karusell. Om du slungas hit och dit i en berg- och dalbana är det lätt hänt att glasögonen flyger all världens väg om du inte drar åt senilsnörena väldigt, väldigt hårt...

Detta är bara ett litet urval av alla gånger då det är smartare att bära kontaktlinser än att ha glasögon, men det finns garanterat en mängd andra tillfällen som vi ännu inte nämnt. Dock tror vi att vi så att säga bevisat vårt ståndpunkt här: glasögon kan vara snyggt, men vill man leva så fritt som möjligt utan att oroa sig för att tappa eller ha sönder sina glasögon bör man förmodligen välja att bära kontaktlinser - ett smartare, smidigare och mindre ömtåligt alternativ.

17 Feb 2012