Ett av småföretagarnas vanligaste problem är likviditeten. Man måste betala sina egna leverantörs-fakturor innan man hunnit få in betalningar från kunderna. Detta gäller både när man har många småföretagare eller privatpersoner som kunder – de har i sin tur samma likviditetsproblem och brukar då ofta skjuta på betalningen så länge som möjligt. Har man större företag som kunder så har de oftast krävt betalningsvillkor på 30dgr eller ibland tom mer – och man har inte så mycket att sätta emot för då riskerar man att man förlorar den viktiga kunden.
Men det finns sätt att förbättra det egna företagets likviditet och som samtidigt gör att du minskar din egen administration och du får tid över till det som DU är bäst på och som du tycker är roligast att ägna dig åt.
Det kallas factoring – som är ett samlingsnamn för fakturaköp resp. fakturabelåning.
Några av fördelarna med fakturaköp
- Ditt företags likviditet förbättras snabbt
- Du överlåter administrationen av fakturor till andra
- Risken för att du skall drabbas av kundförluster minskar
- Du överlåter till andra att hantera påminnelser och eventuell inkasso
- Du kan koncentrera dig på det du är bäst på – att driva ditt företag
Man kan alltså antingen sälja sina fakturor , det som brukar kallas fakturaköp eller så kan man belåna fakturorna, s.k. fakturabelåning. En bank eller ett finansbolag köper ditt företags fakturor och sköter sedan administrationen med att kräva in betalning, skicka påminnelser och ev. inkassoärenden. Det innebär också att DE tar kreditrisken. I korthet fungerar det så här, att du skickar dina fakturor till dem, de gör en kreditbedömning av dina kunder, därefter skickar de originalfakturan till kunden med en överlåtelsetext att fakturan är överlåten till dem och med deras bankgiro resp. postgiro uppgifter. Därefter så betalas pengarna sedan ut till dig - inom ett dygn är det vanliga dvs. du får dem nästan direkt.
Idag finns det ganska många olika företag som sysslar med fakturaköp/fakturabelåning/factoring - då det blivit allt vanligare att småföretagare (och även större företag) lejer bort sin kundreskontra. Det är dels banker men även specialiserade företag som har detta som sin huvuduppgift. Några exempel på banker som erbjuder detta är Amfabank, Ikanobanken, DanskeBank samt nischade företag som t.ex. Avida Finans, Prioritet, Svea, Eurofinans, Collector m.fl. Jag länkar till Avida Finans eftersom jag använt mig av dem själv och känner därför till dem lite bättre samt har dessutom goda erfarenheter.
Naturligtvis finns det en prislapp för denna service - självklart vill dessa företag tjäna pengar på att de dels sköter hela administrationen men också för att det är DE som tar kreditrisken. För dig innebär det att du får avstå en viss del av fakturans värde. Kostnaden brukar vara uppdelat i tre olika avgifter och varierar beroende på vilket företag du väljer att anlita för detta. Det är vanligt att det förekommer en årsavgift, och ofta också en fakturaköpsavgift på ca 1-8% av fakturabeloppet och det förekommer också en fakturahanteringsavgift på 20-50kr per faktura.
Innan du anlitar någon för detta, jämför de olika företagens villkor och avgifter och var vaksam på att det kan finnas dolda avgifter som kan göra kalkylen mer ofördelaktig. Huruvida det är lönsamt för just dig och ditt företag, beror på hur många fakturor det gäller, hur små eller stora beloppen är i genomsnitt osv. Det är inte säkert att det i alla sammanhang kanske är den bästa lösningen.
Har du många fakturor med små belopp så kanske den fasta avgiften på 20-50kr per faktura gör att det försvinner lite väl mycket av fakturans belopp – försök då välja en lösning som INTE tillämpar fakturahanteringsavgift per faktura utan bara %-sats på beloppet.
Andra inlägg
- WeGot har utemöbler för alla sorters uteplatser
- Nötter och frön – naturligare kan det inte bli
- Att investera i fastigheter
- Smarta sätt att ta hand om avfall
- Boktryck i Stockholm
- Snygg hud med naturlig kosmetika
- Studentpresent
- Företagslogga till billigt pris
- Köpa Tiger of Sweden i Malmö - en guide
- Designa din logotyp hos Logokompaniet