Inkomst från affiliateprogram – vilka faktorer påverkar?

AffiliateNuförtiden är det många som är medlemmar i olika affiliateprogram, d.v.s. nätverk där man får provision om någon utför ett köp eller motsvarande via ens hemsida. Hur som helst, det finns en rad faktorer som kan påverka hur mycket inkomst man får via ens affiliateprogram.

Den första faktorn är besökarantalet. Om din hemsida besöks av 10 personer dagligen har du möjlighet att göra 10 sälj per dag. Om antalet ökar till 100, ja, då har du möjligheten att göra 100 sälj dagligen. Generellt sett betyder fler besökare mer pengar för dig.

Konverteringsgrad, eller hur många personer som klickar sig vidare. Du kan t.ex. ha 10 000 dagliga besökare, men om bara 10 klickar sig vidare till länkar som leder till det affiliateprogram du är medlem i kommer du tjäna lika mycket pengar som om har blott 100 dagliga besökare, men där 10% gör ett köp. Det finns förresten en rad bra artiklar om hur man ökar sin konverteringsgrad – se bl.a. 3 tips för att öka din konvertering, en bra och välskriven artikel med olika praktiska exempel.

Annonsplacering. Om du slussar folk vidare till ditt affiliateprogram genom annonser är det viktigt att du placerar annonserna där de är relevanta och där folk faktiskt ser dem. Om du lägger dem längst ner i ett hörn kommer folk självklart inte att lägga märke till dem. Dock gäller det att inte överdriva, ingen vill se en spamsida som bara består av annonser.

Rätt produkter. Olika affiliateprogram erbjuder olika produkter – det gäller att hitta ett affiliateprogram som erbjuder produkter som passar din egen hemsida eller blogg, och det du skriver om. Försök inte sälja skidutrustning om du skriver om mobiltelefoner. Ren logik egentligen, men tyvärr är det många som inte tänker på sådana småsaker och som sedan tror att man inte kan tjäna något på affiliateprogram bara för att de själva inte lyckats.

Egentligen är det inte så svårt att få en fin extrainkomst genom affiliateprogram – det gäller dock att tänka efter före!

30 Jan 2012