LED-belysning, varför?

LED-belysningVad är LED-belysning egentligen? Varför ska man använda sig av LED-glödlampor istället för de gamla vanliga som man alltid har köpt innan? LED-belysning har blivit en ny fluga och på en väldigt kort tid, blivit en väldigt populär uppfinning. LED-lampan uppfanns till största delen för att vara en ny sorts glödlampa men som skulle vara vänligare för miljön. Frågan nu är om den så kallade LED-lampan är kvar för att stanna eller att den som många andra modeflugor är tillfällig?

Ordet LED står för ”Light Emitting Diode” och är en så kallad lysdiod. Detta fungerar på så sätt att ljus uppstår vid en viss mängd med ström och uppfanns av en rysk uppfinnare på 1920-talet. En LED-lampa har många fördelar jämfört med en vanlig glödlampa, vilket är en av anledningarna till att den har blivit så populär på senare tid. I dagens samhälle har det blivit allt mer populärt att tänka på miljön och många arbetar intensivt med att förhindra olika material som inte är speciellt bra för miljön. En viktig fördel med LED-belysningen jämfört med en äldre glödlampa, ur miljösynpunkt, är att en LED-lampa inte innehåller något kvicksilver. Vilket leder till att kvicksilver inte kommer ut i naturen när man slänger lamporna efter förbrukningen.

En annan fördel som också är en viktig del ur miljösynpunkt är att LED-lampan drar betydligt mindre med energi än en vanlig glödlampa. Detta är viktigt både för miljön men samtidigt hjälper det till att hålla energikostnaderna nere i ett hushåll, något som också har blivit väldigt populärt på sista tiden. Men självklart finns det också vissa nackdelar med en LED-lampa. Annars hade ju inte valet mellan en LED-lampa och en vanlig glödlampa varit speciellt svårt.

LED-lampan är som sagt en ganska ny uppfinning och är inte alls i närheten av att ännu vara fullt utvecklad. Detta gör att utvecklingen går hela tiden framåt och den går framåt fort. Därför är det viktigt att man har koll på vilka produkter och vilka märken som ligger i framkant i utvecklingen när man väl har bestämt sig för att köpa en LED-lampa. En produkt som var i framkant sist du köpte en LED-lampa är inte säkert att den fortfarande är i framkant nästa gång du ska köpa en. När man står inför beslutet att köpa antingen en vanlig glödlampa eller en LED-lampa är det alltså viktigt att väga fördelarna mot nackdelarna innan man tar beslutet.

10 Apr 2013