Mannen som uppfann mörkret

BildelarJag har två söner i körkortsåldern. Den ena är 23 och har haft körkort i några år redan. Den andre är 18 och vi har övningskört en del men fick sen göra ett uppehåll för att gymnasiestudierna krävde sitt fokus.

Eftersom båda sönerna bor hemma så får den med körkort disponera den ena av familjens bilar, den andra bilen låter jag honom inte köra då vi på försäkringen inte har medgivit att förare under 24 år får köra bilen (på så sätt håller vi nere premien).

Problemet med den bil han får köra är att det är en AUDI A3 men 200hk som accelererar 0-100km på ca 7,0 sek och det är kanske inte riktigt den typ av bil man vill att en son med nytaget körkort skall ”köra in sig på”… Nu är han som tur är väldigt förståndig och kör väldigt lugnt och har inte på ca 3,5 år råkat ut för något tillbud.

Men jag kommer då att tänka på när jag själv tog körkort på 70-talet. Jag hade övningskört med farsans bil, en stor Mercedes med fyrkantiga hörn och vi hade tränat att ”pricka” plankor med resp. hjul, köra slalom mellan ölburkar osv. och stanna så nära ett hinder som möjligt – så jag ”kände” verkligen den bilen mycket väl, visste exakt var jag hade hörnen, hjulen osv. Men – när jag skulle köra upp – så fick man inte köra upp på den eftersom den inte hade handbromsen mellan säten –tror den hade en fotpedal. Så vi fick hyra en billig bil – det blev en folkabubbla och den var ju inte alls lika fyrkantig som Mercan – man såg inte var bilen slutade varken fram eller baktill och dessutom så var jag ju ovan med biltypen eftersom jag knappt hade kört den. Men uppkörningen gick bra trots att de försökte ”finta mig” vid en korsning med lämna företräde.

Min första bil köpte jag sedan tillsammans men en kompis – de var en Morris 1100 eller något liknande – racinggreen. Den köpte vi för ca 1200kr (motsvarar ca 8000kr i dagens penningvärde) har jag för mig och sedan utrustade vi den med lite diverse biltillbehör. På den tiden kunde man ju inte köpa bildelar på nätet som idag men Biltema fanns. På den tiden så fanns inte (eller var det inte standard) men elektrisk uppvärmning av bakrutan – så vi införskaffade en lös sådan som vi monterade på bakrutans insida. Sedan måste man ju ha extraljus varpå vi köpte även sådana och monterade i fronten. En bilstereo skulle man ju också ha och så var det någon ytterligare extrapryl som drog ström har jag för mig. Det gjorde att den här lilla bilens elsystem knäade totalt (en engelsk bil med ett elsystem konstruerat av ”mannen som uppfann mörkret” dvs. brittiska Joseph Lucas) Det finns nog otaliga historier om brittiska bilar som drabbades av diverse olika elproblem – då det snällaste man kan säga om elsystemet var att de var kanske inte så ”robust”.

Bilarna på den tiden var ju inte så komplicerade som idag så det gick att ”mecka” ganska mycket med dem själv och bildelar och reservdelar kunde man köpa på OK eller Biltema (som grundades 1963 och i början bara hade butik och lager i Linköping har jag för mig).

Idag kan man köpa bildelar och tom original reservdelar tack vare en EU regel – på nätet hos ett flertal e-handlare där de största är Mekonomen, Biltema, Meca, Autoexperten är de mest kända men de senaste åren så har det dykt upp flera nya aktörer som enbart säljer via nätet som t.ex. Skruvat.se, Laga.se, Bytdel.se mfl som också säljer billiga bildelar online.

Det här med originaldelar och reservdelar kräver kanske ett förtydligande. Enligt en EU regel från 2002 gäller nu nya förutsättningar som innebär möjligheter till lägre priser för bilägarna.

En originaldel är alltså en reservdel som uppfyller EU:s standard för reservdelar. En original reservdel är en reservdel som motsvarar biltillverkarens kvalitetskrav och specifikationer för just den bilmodellen. Det är i de flesta fall samma underleverantör som tillverkar delar åt biltillverkaren och då med biltillverkarens logotype och artikelnr osv., som också tillverkar reservdelar till samma bilmodell och efter samma specifikationer men utan biltillverkarens logo. Om reservdelen är tillverkad efter bilmodellens specifikationer och uppfyller biltillverkarens kvalitetskrav så är det att betrakta som samma reservdel och den är alltså lila mycket original som den som biltillverkaren satt sin logga på. Det är allstå bara logotypen på kartongen OCH, inte minst, priset, som skiljer dem åt.

Det är allmänt känt att biltillverkarna tjänar mycket mer pengar på den s.k. eftermarknaden dvs. service, reparationer, reservdelar, biltillbehör och gör ALLT för att styra bilägarna till att välja deras avsevärt dyrare s.k. ”originaldelar”. Alltså – här finns pengart att spara:

Idag kan man alltså köpa bildelar och reservdelar av originalkvalitet av andra än märkesverkstaden bl.a. på nätet. Vill du läsa mer om EUs förordning (1400/2002/EG) som innebär att biltillverkarens garanti förblir intakt så kan du klicka på länken så öppnas ett PDF-dokument (dock på 95 sidor…)

6 Feb 2014