Några ord om att bygga garage

garageAtt bygga garage är något som inte går på en handvändning, det är en tidskrävande process, men en ack så givande sådan – tänk dig själv när du står där på sommarens grillfest och slår dig för bröstet och pekar på garaget som du byggt med dina egna händer (och en rad verktyg), hur stolt kommer du inte känna dig då? Tänkte väl det!

Det första du måste tänka på är att du faktiskt måste ha bygglov för att kunna bygga ett garage på din egen tomt. Så se till att ta tag i den formella biten innan du spenderar alltför mycket tid och pengar på planering – inget bygglov betyder att dina planer går i stöpet direkt. Gör gärna en förhandsanmälan innan du projekterar ditt garage. Detta gör du hos din kommun, kontakta dem om du har fler frågor angående bygglov.

Sedan är det dags att planera. Tänk på att det minsta tänkbara garaget för att din bil ska få plats är 2,5 meter brett och ca 5 meter långt. Dock kommer det bli riktigt trångt, och du kommer bara kunna placera bilen i garaget, inget annat. Du vill ju gärna kunna använda garaget som förråd, och det kan ju vara bra att också kunna byta däck och mecka med bilen i garaget. Ett riktigt litet garage är egentligen bara bra om du absolut inte har mer plats på tomten att bygga ett större garage på – i alla andra fall är det bättre att göra ett större garage, särskilt då kostnaden för att bygga ett 30 kvadratmeter stort garage inte är i närheten av dubbel så stor som ett 15 kvadratmeter stort garage.

Ja, när du fixat bygglov och bestämt dig för storlek på garaget och så vidare är det bara att välja material och sätta igång och bygga… en tidskrävande process, men förhoppningsvis ger den ett bra resultat!

10 Apr 2012