Några tips för högskoleprovet

[caption id="attachment_202" align="alignleft" width="180"]Högskoleprovet bild Bildkälla: umu.se[/caption]

Om du ska skriva högskoleprovet så har vi några riktigt bra tips för dig. Om man lyckas eller misslyckas beror ju till mycket stor del på hur mycket man förbereder sig. Och det gäller att förbereda sig på rätt sätt för att maximera chansen till att man skriver bra!

Så fortsätt läsa för några bra tips inför högskoleprovet:

Läs skönlitteratur. Läs facklitteratur. Läs.

Grunden för den verbala delen är att läsa mycket. På så sätt bygger man upp ett större ordförråd, som gör att man har större chans att lyckas på alla delar av den verbala delen av högskoleprovet. Du bör läsa såväl skönlitteratur som facklitteratur. Var väldigt noga med att skriva upp alla ord du känner dig osäker på, och slå upp dem, eller skapa en lista och plugga in dem vid ett senare tillfället.

Det är även en bra idé att läsa t.ex. DN Debatt eftersom det är en källa till mångfacetterade artiklar om de mest olika ämnen. Och oftast är de även välskrivna.

Kommer du ihåg gymnasiematten?

Väldigt mycket av den matematiska delen av högskoleprovet bygger på gymnasiematten. Kommer du verkligen ihåg den? Om du går på gymnasiet eller nyss har gått ut så har du förmodligen det mesta i färskt minne – men annars är det hög tid att repetera den.

Gör gamla högskoleprovet

Detta är det klassiska tipset som man hittar överallt – det är för att det verkligen funkar. Genom att göra gamla högskoleprov så bekantar du dig med provets upplägg och med hur frågorna som sådana ser ut. Något som ger dig ett stort försprång mot någon som kommer till provet utan att ha någon aning om detta.

Detta är väl de tre huvudtipsen – det gäller ju självklart också att förbereda sig tillräckligt mycket och att inte tro att man kan få in alla kunskaper till högskoleprovet på bara ett par dagar, men bara du läser mycket, repeterar gymnasiematten och gör gamla högskoleprov kommer du förmodligen att lyckas rätt bra på högskoleprovet!

30 Jan 2013