Olika användningsområden för friggebodar

FriggebodFriggeboden blev populär hos svenska småhusägare och andra, för 30 år sedan när Birgit Friggebo lät avskaffa bygglovsplikten för två komplementbyggnader på tomten om tillsammans högst 10 kvadratmeter. Från början tänkte sig myndigheten att friggeboden skulle användas som förråd men småhusägarna kom snabbt på andra användningsområden. Och det var ju in te reglerat i bestämmelserna VAD den fick användas till. Det finns dock lite regler man måste uppfylla och de kan du läsa mer om här på Boverkets webbsajt reglerna för friggebodar.

En friggebod, i folkmun kallad ”frigga”, får idag vara 15 kvadratmeter stor, och det gör att den faktiskt kan användas till en hel del annat än bara att förvara gräsklipparen och krattorna i.

Att använda friggeboden som förråd eller ett extra utrymme som komplement till garaget var nog ändå det vanligaste användningsområdet i början. Men efter hand kom man på fler och fler nya användningsoråden. Här är några exempel.

  • Gäststuga – lämpligt för de som ofta tar emot gäster eller många gäster som man kanske inte har plats att inhysa i själva villan
  • Lekstuga – lämpligt för de med mindre barn, dels kan den inredas speciellt för ändamålet, dels slipper man en del slitage i huset. Lite mindre variant av friggebod – ofta ca 1-4 kvm. Det finns prefabricerade lekstugor i fantasifulla utföranden och ibland liknar de riktiga små hus.
  • Jaktstuga – bättre en de jaktstugor som ofta snickras ihop på egen hand av diverse ”överskottsvirke” – här kan man få en riktigt ombonad och funktionell jaktstuga för de många timmarnas väntan på tolvtaggaren…
  • Hobbystuga – som du kan inreda så att den passar extra bra för den hobby du har och kanske inte har möjligt att utföra i den ordinarie bostaden
  • Bastuhus – för de som gillar att bada bastu och inte har möjlighet att ha en bastu inne i villan så kan man ju ha en bastustuga på tomten eller i anslutning till fritidshuset
  • Lusthus eller paviljong – de ofta åttakantiga små lusthusen som ofta ser väldigt pittoreska ut
  • Utedass – den troligen allra minsta varianten av friggebod – ofta bara en dryg kvm. Också ofta bättre att köpa färdigt jämfört med att bygga själv.

En av Sveriges större leverantörer av prefabricerade friggebodar är Polhus som har både knuttimrade friggebodar och friggebodar i byggelement. De har ett stort antal olika varianter från 1 kvm (lekstugor och utedass) till 15 kvm.

Deras byggsatser är enkla att montera själv. Personligen valde jag en sådan lösning och använde min lediga tid till annat.

7 Dec 2013