Om så kallad egenutgivning

Förr i tiden var det enda sättet att ge ut en bok på att antingen gå till ett stort förlag och hoppas att de antog ens manus för publicering, eller att själv gå till ett tryckeri och trycka upp sin egen bok - och själv fixa allt från formgivning till marknadsföring, försäljning, kontakter med bokhandeln och så vidare, och så vidare. En mycket dyr, krånglig och omständig process.

Numera finns det dock något som heter egenutgiving - något som till och med storförlagen börjat snegla på. Det innebär precis som namnet låter påskina att du själv ger ut din bok - betalar för tryck o.s.v. Ju mer du tar hand om själv, desto billigare blir det - gör du allt förutom att trycka boken, och om du trycker i digitaltryck, så kostar det faktiskt inte alls speciellt mycket pengar att bli författare.

Men faktum är dock att de flesta av oss med författarambitioner inte har tid, lust och kunskaper när det kommer till saker som att formattera ens word-fil och exportera i PDF så att den blir korrekt. Är man bra på att skriva så är man bra på att skriva, inte på att vara en expert på saker som rör bokutgivning.

Tryck din bok hos Vulkan

Sveriges största sida för egenutgivning är Vulkan (www.vulkanmedia.se). En stor fördel med att använda Vulkan för att trycka din bok är, förutom förmånliga priser, att du själv bestämmer hur mycket eller lite som de ska involvera sig i. Det är alltså helt upp till dig.

Känner du någon som är bra på att rita omslag? Be honom göra omslaget åt dig. Känner du någon som jobbar som korrekturläsare? Be henne ordna det. Men där du väl behöver så kan du anlita Vulkans experter till att göra jobbet åt dig, för att på så sätt kunna ägna dig åt det du gör bäst - skriver.

Förutom att trycka din egen bok kan Vulkan också hjälpa till med marknadsföring och distribution av din bok, d.v.s. de kan använda sina kanaler för att hjälpa dig sälja boken och få ut den i handeln. Så om du har ett manus klart - testa egenutgivning hos Vulkan, eftersom du behåller rättigheterna till boken kan du alltid (kanske också parallelt) skicka in ditt manus till större förlag också!

16 May 2014