Vårtor - så får du bort dem!

Vårtor orsaks av en virusstam vid namn HPV. HPV finns i ett hudratal kända varianter och är ett virus som normalt angriper huden på olika ställen på kroppen. Hur vårtorna ser ut och var på kroppen de hamnar avgörs av viruset specifika egenskaper för just den virusstam man drabbats av. De flesta får några vårtor i barndomen och skonas sedan som vuxen. Anledningen till detta är att immunförsvaret efter angrepp av HPV blir snabbt effektivt att försvara sig mot nya angrepp senare i livet, vårtan bryts ned innan den får fäste i huden helt enkelt.

Fotvårtor Dessa vårtor heter Plantarvårtor och drabbar oftast undersidan av foten. Just denna variant av HPV är extra robust och kan överleva länge utanför kroppen på tex ett fuktigt golv i omklädningsrummet på simhallen. Fotsulorna består av väldigt tjock hud som viruset måste kunna penetrera för att slå rot och även att kroppens hela vikt belastar fotsulan gör att fotvårtan utsätts för stora påfrestningar. Vårtor på fötter sätter sig ofta djupt och är svåra att få bort pga sin robusta natur. Dessa vårtor är ofta lätt upphöjda i en kraterliknande formation där sidorna på vårtan är hårda och blomkålsliknande. Många kan få besvär med fotvårtor om man har otur och viruset får fäste på ett ställe på foten där man lägger stor vikt som trampytorna. Där kan viruset sätta sig mycket djupt och bilda massiva vårtformationer som är kraftigt upphöjda. Hela trampytan kan ömma och man tvingas gå på ett sätt som gör att man haltar eller felbelastar hela foten vilket kan ge ryggproblem och värk i knä och fotleder. Har problemen gått så långt kan man vända sig till ett sjukhus för att få vårtan avlägsnad kirurgiskt. Mer info om hur du kan ta bort vårtor.

Vårtor på händer Kupolvårtan drabbar oftast händerna och är mer traditionell i sin vårtform med en slags rund upphöjd form. Dessa är enklare att behandla en plantarvårtor och ger sällan upphov till annat besvär än kosmetiska bekymmer. Dock kan det vara ett stort problem för många att utveckla vårtor på händer som syns tydligt.

Könsvårtor Dessa våror kan se lite olika ut beroende på vilken stam man drabbats av. Idag känner man till en handfull variant av HPV som drabbar huden på och runt könsorganet. Några få varianter av HPV ger cellförändringar och kan orsaka cancer i limoderhalsen hos kvinnor. Idag satsar många länder hårt på vaccinationer mot just dessa varianter av HPV. Dock kan man fortfarande drabbas av traditionella könsvårtor som tex kondylom trots att man vaccinerats.

Hur får man bort vårtor Beroende på ditt immunförsvar drabbas man olika svårt av en vårtinfektion. Normalt får man några enskilda fot eller handvårtor och när kroppens immunförvar är inkört försvinner vårtan av sig själv. Ofta brukar det ta ca 6 månader till 2 år för kroppen att bryta ner sin första vårtinfektion. Därefter är det betydligt svårare att bli smittad även om man i vuxen ålder kan drabbas vid något enstaka tillfälle igen av en ny vårtinfektion.

Ett medel som uppskattas mycket är medlet "vårtfri" som av många anses vara en utmärkt behandling. När kroppen är redo försvinner vårtan men man kan påskynda det hela med ett medel som "Vårtfri". Fungerar medlet effektivt kan man få bort vårtan på 2-3 månader med upprepade behandlingar.

15 Feb 2013